0
Posted May 20, 2015 by admin in Sfaturi utile
 
 

Umbrelute pentru cocktail. Scop, origine si de ce ne plac atat de mult?


Un cocktail tiki clasic este o frumusete: dulce si siropos cu destul rom si atatea fructe incat aproape am putea sa-l clasificam drept sanatos. Aproape… Dar probabil cea mai buna parte a acestui cocktail este prezentarea: o nuca mare de cocos, minunatul betisor de cocktail si faimoasa umbreluta.

Ne plac atat de mult aceste umbrelute pentru cocktail incat am vrut sa aflam mai multe despre ele: De unde vin? Au un scop anume? De ce ne plac atat de mult?

Unele persoane speculeaza ca umbreluta pentru cocktail a fost rezultatul unei miscari de marketing care avea ca scop atragerea clientelei feminine in baruri… Cu alte cuvinte, ce doamna ar putea rezista unei umbrelute simpatice in cocktailul sau mai tai?

Dar este totusi posibil ca aceste umbretule tiki sa aiba un scop mai practic? Pot aceste mici parasolare sa iti tina bautura rece intr-o zi calda de vara? Ar putea alcoolul din bautura sa se evapore daca nu este umrit de micile accesorii? Aceasta ultima parte poate pare amuzanta, dar…

Peter Vollhardt, profesor de chimie la Universitatea din California – Berkeley, a oferit o explicatie logica:

“O data ce gheata se topeste, temperatura se ridica deasupra pragului de 0 grade Celsius si presiunea vaporilor de alcool va creste. Cu toate acestea, situatia este irelevanta pentru ca nimeni nu asteapta atat de mult pentru a termina un cocktail”.

Daniel Weix, profesor de chimie organica la Universitatea din Rochester, exlica:

“Evaporarea nu va fi mai rapida in lumina directa a soarelui spre deosebire de cea din intuneric daca temperatura este aceeasi. Verdictul meu: alcoolul din bautura voastra nu este in pericol fara umbreluta”.

Cine face aceste umbrelute pentru cocktail?

“China. Doar China.”, acesta este rapsunsul unui dintre marii vanzatori de produse speciale horeca.

Cine a inventat umbrelutele?

Jeff Berry, cel care a scris 6 carti despre bauturile tiki, are raspunsul:

“Un barman numit Harry Yee de la Hilton Waikiki a fost primul. El folosea pe post de garnitura si decor la cocktail trestie de zahar, dar asta era in perioada cand toata lumea inca fuma tigari. Dupa ce mestecau trestia de zahar, o puneau in scrumiera, asa ca el trebuia sa curete scrumierele. Astfel a venit cu o idee noua.” El a folosit in prima instanta o orhidee pentru decor, dar umbrelutele au fost cele care au prins cel mai bine: “Oamenii chiar numesc cocktailurile ‘bauturi cu umbrela’ acum”.

Primul cocktail care a primit o umbreluta a fost tapa punch, in anul 1959. Berry sustine ca acestea au ramas de-a lungul timpului deoarece puteau fi folosite pe post de scobitori sau pentru a decora mancarurile sau chiar pentru ca oamenii sa si le puna la palarie.